Friends link: jn0-521 jn0-521 jn0-521 jn0-521 jn0-521
Friends link: 400-101 400-101 400-101 300-115 300-115 300-115

(Roof)vogels- en uilen fotograferen op de Veluwe

Loading...

Samen met Marcel Wiegerinck van Fotoclub.nl organiseer ik een aantal roofvogel en uilenfotografie-sessies bij De Valk Roofvogels in Lunteren. De eerste fotosessies hebben al plaatsgevonden op woensdag 28 juli, zaterdag 16 oktober 2021, vrijdag 4 maart 2022, zaterdag 25 maart 2023 en zaterdag 9 september 2023 en waren een groot succes! De volgende workshop staat alweer gepland op zondag 23 juni van 10.00 tot 13.00 uur, waarbij het zoals gewoonlijk wel weer een uurtje zal uitlopen.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • 09:30-10:00 uur: Verzamelen op de parkeerplaats. Voorstelronde en behandelen vragen n.a.v. vooraf toegestuurde documentatie over camera-instellingen bij portret- en vluchtfoto’s, gebruik van natuurlijk licht en compositie-technieken. Iedereen moet weten hoe de eigen camera in te stellen;
  • 10:00 uur: Ontvangst met koffie / thee en een koek;
  • 10:15 uur: Portret- en vlucht-fotografie en ondertussen steeds uitleg over de daarbij behorende camera-instellingen, mogelijke composities en gebruik van het licht;
  • Als de tijd het toelaat is er tijdens de workshop ook nog mogelijkheid voor een koffie of thee-pauze. Uitgangspunt is wel dat we zoveel mogelijk met het fotograferen bezig willen zijn;
  • 13:00 uur: Afsluiting workshop. Jullie mooiste foto’s kunnen worden geplaatst op de Fotoclub.nl website in een speciaal hiervoor ingerichte folder en worden daar besproken en/of beoordeeld.

Lunteren ligt midden op de Veluwe, het middelpunt van Nederland. De vogelhut bevindt zich op privé terrein aan de Hammerdijk 2, 6741JK, aan de rand van het bos in een landelijke omgeving. Het Nationaal Park De Hoge Veluwe ligt op een kwartier rijden van de locatie. De vogels zitten en vliegen in een zeer natuurlijke omgeving waardoor je spectaculaire foto’s kunt maken waarvan iedereen gelooft dat ze in het wild genomen zijn.

roofvogel en uilenfotografie workshop
Een portretfoto hoeft niet persé met een telezoom-objectief gemaakt te worden, in dit geval is het ook leuk om een flink stuk van de omgeving weer te geven


Vogelhut-concept

De vogelhut is een nieuw concept in Lunteren. Ontstaan door de coronacrisis, waardoor alle evenementen werden afgelast. Omdat er niet binnen maar buiten de vogelhut gefotografeerd wordt is er veel meer mogelijk op een verantwoorde manier.

Er zijn natuurlijke objecten zoals boomstammen en stronken waar de vogels op landen en vanaf wegvliegen. De vogels worden in vrije vlucht gevlogen en zitten niet aan kettinkjes. Er zullen zelfs verschillende vogels zonder leertjes aan de poten vliegen. Tevens word er bij een aantal vogels een natuurlijke prooi aangeboden voor extra spectaculaire foto’s.

uilenfotografie
Het moment van opvliegen geeft je een mooie kans op een geslaagde vluchtfoto


Enorme variatie aan (roof)vogels en uilen

Tijdens de roofvogelfotografie workshops wordt er gevlogen met erg veel soorten roofvogels en uilen (oehoe, ransuil, holenuil, bosuil, oeraluil, kerkuil en steenuil plus de bijbehorende uilskuikens). Qua roofvogels zijn er verschillende soorten valken (slechtvalk, giervalk), buizerds, haviken (waaronder de rode wouw) en arend-soorten (Stellar, Amerikaanse en Europese zeearend). 

Maar er zijn ook andere bijzondere vogels om te fotograferen, zoals een klapekster, scharrelaar, hop, uilnachtzwaluw, Noordelijke en Zuidelijke hoornraaf, maraboes, ooievaars, gieren, een hop, kraanvogel en bijeneter . 

Kortom ontzettend veel te fotograferen in een ongedwongen sfeer en op een landelijke locatie. De vogelsoorten waarmee gevlogen wordt zullen per seizoen verschillen.

uilenfotografie
De oehoe komt vaak recht boven je hoofd rondcirkelen, erg fotogeniek, zeker met een blauwe lucht!


Wat leer je?

Tijdens deze workshop leer je je camera bedienen voor zowel portret als vliegbeelden. Een prima manier om zowel kennis te maken met deze prachtige vogels alsmede voor het aanscherpen van je actie- en portretfotografie-skills. Vooral de klapekster is door zijn geringe omvang en enorme snelheid een uitdaging om in de vlucht te fotograferen.

Denk vooral niet dat je de vogels-in-vlucht meteen perfect in beeld krijgt! Dit vergt behoorlijk wat oefening, maar daar krijg je dan ook alle kans voor, veel meer dan in het wild! Als je met één geslaagde vluchtfoto thuiskomt mag je je al heel gelukkig prijzen.

Voor de vogelportretten (een stuk eenvoudiger dan de vluchtfoto’s) wordt vooral gekeken naar de scherptediepte en de lichtval. Tegenlicht kan erg mooi zijn, zeker bij zonsondergang. Ook worden compositie-technieken natuurlijk meegenomen. Uiteindelijk zal iedereen met prachtige platen huiswaarts keren.

Je zult hier foto’s maken die je normaal gesproken (in het wild) niet zo gemakkelijk maakt. Veel vogelsoorten zijn zeldzaam, schuw, onvoorspelbaar en razendsnel. Valkeniers Gerard en Bettine zorgen voor meerdere ‘herkansingen’, waardoor je zowel leert over het gedrag van de vogels alsook over het fotografisch anticiperen hierop. Voor vogelfotografen in wording (vogelfotografie is één van de uitdagendste genres binnen de fotografie) een geweldige leerschool!

De workshop vindt plaats onder deskundige begeleiding van de valkenier Gerard van den Brink en Michelle Peeters en Marcel Wiegerinck die je de fotografische kneepjes zoveel mogelijk zullen proberen bij te brengen.

Vooraf wordt er leesmateriaal ter voorbereiding toegezonden aan de deelnemers, wat je tevens als naslagwerk kunt gebruiken. Ter plekke krijg je een briefing van wat komen gaat en algemene tips voor portret- en actiefotografie, compositie en camera-techniek.

vissende uil
De oehoe scheert vlaak laag over het kleine meertje, op zoek naar de prooi.


Kosten:

110 euro per persoon, inclusief documentatie ter voorbereiding en naslagwerk.
De workshop zal geheel verzorgd zijn met koffie/thee en een koek bij ontvangst.

uil poseert op wiel
De kerkuil is een zeer fotogenieke en vaste bewoner van een oud schuurtje waar allerlei mooie attributen staan


Benodigdheden:

  • Een instelbare spiegelreflex of systeemcamera;
  • Je kunt uit de voeten met een 70-200 objectief, maar een zoomobjectief tot 400-600mm (liefst lichtgevoelig) is wel erg handig om rond- of aanvliegende vogels al van grotere afstand te kunnen vastleggen;
  • Een macro-objectief van bijvoorbeeld 100mm is erg mooi voor portretten;
  • Er is ruimte voor een statief, maar meestal wordt er uit de hand gefotografeerd;
  • Zorg voor passende kleding en schoenen, rekening houdend met het weer en het feit dat je buiten in het veld bent.
roofvogel
De klapekster spietst zijn prooien vaak aan stekels om een voorraadje aan te leggen


Datum workshop:

Zondag 23 juni: 09.30 tot 13:00 uur

fraaie roofvogel
De rode wouw is altijd bereid om even te poseren

Reserveren:
Heb je vragen of wil je reserveren, vul dan onderstaand formulier in, bel 06-44548759, of boek via de Fotoclub.nl site!